Er Afrika en mulighed eller en trussel?

Er Afrika en mulighed eller en trussel?

Skal vi være bekymrede for at blive overstrømmet af flygtninge fra Afrika? Bekymrede for at blive overstrømmet af mennesker der flygter fordi deres i forvejen spinkle indtægtsgrundlag, forsvinder i takt med klimaforandringerne? Jeg ved det ikke, men jeg ved at forholdene i de lande hvor Molly’s Heart opererer forværres markant år for år – nærmest måned for måned.

Hvad kan vi gøre for at forhindre menneskelig ulykke og migration til Europa? Hvis du spørger mig, er der kun én ting at gøre. Skabe tålelige og værdige liv i Afrika. Hvordan gør vi det?

Det gør vi gennem mere samhandel og flere investeringer. Det skaber arbejdspladser. Vi må derfor arbejde for, at både Danmark og EU bliver langt mere aktive i Afrika.

Det gik ellers bedre, men så…
Mange tror, at Afrika er et bundløst hul at hælde penge i uden udvikling og velstand som resultat. Men faktisk gik det stærkt fremad i mange afrikanske lande, indtil de blev slået tilbage af finanskrisen, Corona pandemien og klimaforandringer. De menneskeskabte klimaforandringer rammer Afrika hårdt med mere ekstremt vejr, tørke og ekstrem regn, som skaber jorderosion og nedgang i fødevareproduktionen. Afrika er nok det kontinent, som rammes hårdest af klimaforandringerne – og samtidig dem, der har bidraget mindst til disse.

Afrika er strategisk vigtig for os
Vi skal se på Afrikas strategiske vigtighed. Vi skal forstå, hvor vigtigt kontinentet er i sikkerhedsarkitekturen og FN, hvor centralt det er i den grønne omstilling, og hvor vigtigt det er, at Afrika ikke kun handler med Kina og Rusland. Vi bør lave en plan, der er på linje med Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.  

Og Afrika byder på et betydeligt handelspotentiale. Det glemmer vi ofte. Strategiske investeringer og understøttende politikker, kan markant forbedre handel og økonomisk vækst på kontinentet og i Danmark (EU). Det vil sige at vi alle vinder!

Så er Afrika en trussel eller en mulighed? Hvis vi bærer os rigtigt ad, er det helt sikkert en mulighed.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.